Vertiefungskurse im Fach Englisch am Erftgymnasium

Module (pro Modul ca. 6 Wochen, d.h. ca. 10-12 Stunden):
Die Schülerinnen und Schüler arbeiten parallel. Nach den 6 Wochen werden die Projekte präsentiert (erreichbarer Vorbildcharakter).

1. Halbjahr
Modul 1 Writing and Staging a One-Act Play/Film (sprachliches Lernen: descriptive language; Register; Wortschatz characterization; Aussprache; skill training: summary writing; characterization; creative writing)

Modul 2 Making a Newspaper/Blog/Internetseite (sprachliches Lernen: reported speech; tenses; connectives; skill training: paragraph structure; argumentation; comment writing; text types (editorial, letter to the editor, report etc.)

Modul 3 Writing Poems/Songs (sprachliches Lernen: rhetorical devices/imagery; skill training: Textanalyse; creative writing; Hörverstehen)

2. Halbjahr
Modul 4 Launching a Product (sprachliches Lernen: rhetorical devices; formal English; persuasive language; skill training: visual literacy (Text-Bildkombination); Präsentationstechniken; debating)

Modul 5 Story Writing (sprachliches Lernen: adjective/adverbs (how to make a text more interesting); tenses; skill training: perspective/point of view; suspense, narrative structure; atmosphere/setting; creative writing)

Modul 6 Finding a Job (sprachliches Lernen: formal language; polite language; skill training: formal letter; letter of application; writing a CV; interview; internationale Bewerbungen)

Am Ende eines Moduls überprüft ein knappes Arbeitsblatt in Form eines Kompetenzchecks, was in dem Modul gelernt wurde und was dies konkret für eine Klausur bringt.